S2. Reptes i fronteres de l’ensenyament actual – Gamificació

Reptes i fronteres de l’ensenyament actual

maxresdefault
Actualment, encara hi ha molts camps d’investigació oberts, on existeixen reptes relacionats amb el tipus d’ensenyament actual, i al qual podem aprofunditzar basant-nos en les recerques fetes fins ara. Alguns d’aquests reptes són:

 • SEL: Social and Emocional Learning: gràcies a l’aprenentatge socioemocional els alumnes aprenen a tenir eines per afrontar els conflictes, controlar les seves emocions, a ser empàtics amb la resta de persones al seu voltant, amb l’objectiu de que siguin feliços a la vegada que vagin evolucionant cap a adults justos i cívics amb el seu entorn. Està comprovat que aquest aprenentatge canvia les estructures neuronals.
 • Avenços de la neurociència: Cal estar atents a ells per poder aplicar-los a l’ensenyament.

Tipus d’aprenentatge

 • Aprenentatge formal: és el que aprenen al centre educatiu.
 • Aprenentatge informal: l’aprenen fora del centre, ja sigui gràcies a l’ofici dels pares, com per la seva situació geogràfica.
 • Aprenentatge no formal: gràcies a aules obertes, tutorials, tallers.

Gamificació

027da4d959be5769c5427ba52f6bc791

La gamificació consisteix a introduir els jocs a les aules com a mètodes per motivar els estudiants. Es tracta que estimulin el treball, la concentració i que aprenguin d’una manera diferent i més engrescadora que les típiques classes magistrals.

Javier Espinosa és un exemple de com es pot dur a terme i de l’èxit que té no només a les seves classes sinó a tot l’entorn de l’escola. Els passos que ell ens proposa són:

 1. Crear una experiència que sigui ètica, memorable i legendària.
 2. Tenir en compte les dinàmiques, mecàniques i components del joc.
 3. Conèixer el propòsit del joc, per què ho fem?
 4. Quins tipus de jugadors tenim i què els agrada? Triunfadors, sociables, ambiciosos, exploradors.
 5. De quina manera els enganxarem? crear una història que enganxi, hem de ser creatius.
 6. Com ho farem? necessitem una metodologia, amb punts, notes, espai gràfic a l’aula…
 7. Insígnies: coses positives, bones valoracions. Un dels trucs és que els primers punts els aconsegueixen de manera ràpida per que s’enganxin i després baixar el ritme.

 

spieldice-161377_640

En aquest punt defenso que gamificació no són només els nous videjocs que tenen a molts joves enganxats ( i que sincerament a mi no m’agraden gens, no sé perquè però no m’atrauen i no aconsgueixen enganxar-me ni motivar-me). En canvi, els jocs de taula sí m’atrapen, pot ser perquè són jocs més socials, en què has de dialogar, fer tractes, o simplement intentar que el company no faci trampes, són un altre recurs per fer que l’aprenentatge sigui més motivador i enganxen als estudiants, però sense aïllar-los del món.

Qüestions

 • Quins són per a vosaltres els principals reptes de l’ensenyament actual? hem sembla que un gran repte que es podria plantejar és fer un estudi empíric de com afecten aquestes noves tecnologies a l’aprenentatge, s’apren realment? o només aconseguim que s’ho passin millor i d’aquesta manera és més fàcil pels professors donar classe? és un aprenentatge a més llarg termini en comparació amb el que hi havia fins ara? pot afectar a escollir alguna determinada professió? o també per què ara ens resulta tan difícil llegir textos llargs? ens hem acostumat a rebre molta informació ràpida i curta, pot fer això que el nostre cervell canvii?
 • En quins àmbits de l’ensenyament creieu es pot innovar més de forma significativa? em sembla que es pot ser innovar molt en quant a utilitzar el treball cooperatiu, que els alumnes siguin els que fan treballs o recerquen informació, així com aplicar el SEL i les noves tecnologies. En aquest moment hi ha un canvi total a la societa i això es veu reflexat en tota la resta i per tant a l’ensenyament.
 • Quin pot ser el vostre paper a l’ensenyament? m’interesa particularment el traball socioemocional, en què els alumnes poguin aprendre a ser persones amb empatia i respecte, positives i que treballin pel bé comú, em sembla que tenint això com a base tota la resta bé molt més fàcilment.
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s