Model qualitat educativa EFQM

Model EFQM

El model EFQM ( European Foundation for Quality Management) va estar creat per 14 empreses d’Europa i on la seva intenció és avaluar la excel·lència de diferents organitzacions per tal de poder desenvolupar un model d’excel·lència europeu.

Però…què és l’excel·lència, podriem dir que és donar el millor de tu mateix o com ells expliquen a la seva pàgina web: Excellence is about doing your best!

I per tal d’avaluar si els centres educatius tenen aquesta excel·lència en fa un estudi objectiu basat en les polítiques següents:

EFQM

 • Orientació al client: en aquest cas són els alumnes, les famílies o la societat, per tant s’han de conèixer les seves necessitats per tal de poder satisfer-les.
 • Lideratge i coherència: el líder ha de ser capaç d’organitzar el centre per tal de cumplir amb la missió i vissió del centre, ha de poder reorientar i canviar d’estratègies si les necessitats varien.
 • Orientació als resultats: l’excel·lència s’aconsegueix quan els resultats satisfan a tots els agents implicats en el centre.
 • Desenvolupament, implicació i reconeixement de les persones: les persones s’impliquen en el treball comú a realitzar i tenen reconeixement per allò que han fet.
 • Gestió de procesos i fets: els passos que es donen en quant a projectes i activitats estan relacionats entre ells i amb el propòsit que es planteja.
 • Desenvolupament d’aliances: s’arriben a acords amb altres entitats externes, organitzacions etc per tal d’aprendre i col·laborar conjuntament a la vegada que et poden subministrar material necessari.
 • Procés continu d’aprenentatge, innovació i millora: basant-se en els resultats i les necessitats es tracta d’actualitzar a les persones responsables de l’ensenyament perquè puguin respondre a les necessitats dels alumnes.
 • Responsabilitat social de l’organització: es tracta d’anar més enllà del que la norma diu que s’ha d’ensenyar per tal d’arribar a les expectatives i l’interés de l’alumnat.

Un cop coneguts aquests conceptes anem a veure com s’apliquen al centre de pràctiques, que és un centre públic:

 • (S) Orientació al client: he comprovat que sí que es coneixen les necessitats dels alumnes del centre i es tracta de satisfer-les, per exemple, hi ha molta immigració i amb això s’ha facilitat l’aula d’acollida, d’igual manera es va crear fa un temps la USEE per alumnes que també ho necessitaven. Tot i que veig una mancança d’algun tipus de recurs per l’alumnat que no està gens interessat en aprendre.
 • (N) Lideratge i coherència: el lideratge del centre porta molts anys recaient sobre la mateixa persona i es segueixen sempre les mateixes directrius, sense detectar les noves necessitats de l’alumnat.
 • (N) Orientació als resultats: els resultats no són els millors, ja que pocs alumnes aconsegeuixen aprovar l’ESO, al batxillerat passen pocs i a la selectivitat es presenten un nombre molt reduït per tant no es satisfan els resultats.
 • (S) Desenvolupament, implicació i reconeixement de les persones: hi ha de tot, com sempre, persones que s’impliquen molt i d’altres que gens, i pel mig hi ha els que ho fan una mica. El grau de reconeixement m’ha estat difícil de conèixer.
 • (S) Gestió de procesos i fets: això es compleix, tot el que es fa està encaminat a que els alumnes aprenguin i millores les seves competències bàsiques.
 • (S) Desenvolupament d’aliances: hi ha acords amb agrupacions que venen a fer activitats setmanals al centre, també hi ha vinculacions amb centres per ajudar als alumnes amb dificultats per absentisme o problemes amb les drogues.
 • (S) Procés continu d’aprenentatge, innovació i millora: es realitzen cursos de formació pels docents,tant presencials com online per tal d’actualitzar-se.
 • (S) Responsabilitat social de l’organització: el centre està compromès en ajudar als alumnes per tal de entre tots crear una societat millor, tot i això a vegades es troben amb la poca implicació per part de les famílies.
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s