S10. Visita EUETIB. Impressió 3D

Avui hem visitat la Facultat d’enginyeria mecànica on hem pogut apropar-nos a una de les noves tecnologies, com són les impressores 3D. És un tema que m’interessa particularment, suposo que té a veure que m’agraden els programes de dibuix 3D i que això ho puguis materialitzar en un objecte físic ràpidament és fascinant :-).

Modelat tradicional vs Impressió 3D

La principal diferència amb el modelat tradicional és que aquest parteix d’una peça de material al qual li va donant forma extraient el que calgui, ja sigui amb un torn, un motlle…però la impressora 3D el que fa és crear l’objecte partint des de 0, només s’afegeix material, no se’n treu.

Tecnologies utilitzades 

Actualment al mercat hi ha diverses tecnologies:

  • Fusion Deposition Modeling (FDM): imprimeixen objectes a partir de capes que es fan en fondre un plàstic que passa per una extrusora en forma de fil extruit. És la tecnologia més utilitzada, sobre tot a nivell domèstic i als centres educatius.
  • Selective Laser Sintering (SLS) o estereolitografía: són dues tecnologies molt similars que consisteix en aplica un llum ultraviolada a les resines líquides per tal de solidificar-les capa a capa.
  • Layered Object Manufacturing ( LOM): en aquest cas s’afegeixen capes en làmines amb pegament.

Per saber-ne més pots visitar aquest web.

Els materials més utilitzats són el ABS i el PLA, aquest darrer em sembla molt interessant ja que tot i que és una mica menys resistent, és un material biodegradable que s’extreu del blat de moro.

Recursos educatius

http://www.thingiverse.com/   llibreria d’objecte ja fets en 3D.

http://entresd.es/blog/impresoras-3d-y-educacion-2/  idees d’aplicacions per realizar amb els alumnes.

http://blogthinkbig.com/impresion-3d-recurso-educativo/  algunes webs relacionades.

 

Present i futur

M’agradaria reflexionar una mica sobre com això pot canviar algo que em toca ben de prop, la manera en què construim els edificis. Amb una impresora 3D de taller gegant es podrien arribar a fer fins a castells:

L’havia vist abans de la visita d’avui, i el dubte que el sorgia era com solucionarien els problemes de tracció, ja que només hi ha formigó que treballa a compressió. La meva pregunta era si algun dia (estic segura de que sí) s’inventarien un nanomaterial capaç d’incorporar l’armadura metàl·lica necessària dins d’aquest formigó però pel que han dit avui podria haver més d’un extrusor amb diferents materials així que aquest dubte queda resolt, es podria fer i és increíble, em sembla que les universitats s’han de posar al dia per tal d’ensenyar tots aquests avenços!

I una altra eina pels més àbils manualment….el bolígraf impressor 3D, és al·lucinant, una impressora 3D de butxaca :-).

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s